maanantai 3. kesäkuuta 2013

Complete Vocal Technique

Laulaminen.

Se on lähes aina ollut jollain tapaa osana mun elämää, joskus enemmän, joskus vähemmän. Oon oppinut laulamaan ennen kuin puhumaan, ja lapsena tuli lauleskeltua enemmänkin. Vielä muutama vuosi sitten en suostunut laulamaan ikinä missään, koska tiesin, etten oo siinä hyvä. Ja se harmitti, koska halua olis kuitenkin ollut. Se ei kuitenkaan sillä tavalla itsestään kumpua mun sisältä, kuin joillain "oikeilla" laulajilla, esim. Suskulla. Eikä mulla niiden tyypillisten lapsuuden rokkitähtihaaveiden lisäks koskaan oo mitään kovin kunnianhimoisia tavoitteita laulun suhteen ollut. Eikä vieläkään ole, mutta kuitenkin parin viime vuoden aikana oon huomannut, että laulaminen on alkanut kiinnostaa enemmän. Varmasti tähän vaikuttaa se, että nyt sitä on tullut tehtyäkin paljon enemmän, kuin joskus ennen. Jonkin verran laulukeikkaa on ollut, ja Jussin kautta on tullut myös muutama taustalauluäänitys. Aika ajoin huomaan haaveilevani laulutunneista. Olis kiva oppia edes vähän tekniikkaa, että vähän ees tietäis mitä laulaessa tekee, ja muutenkin tekis mieli nähdä että millaseks tää mun ääni tästä kehittyis, jos ihan tosissaan treenais.


kuva


Alkuvuodesta enkun kurssilla oli sellanen tehtävä, että kaikkien piti kertoa englanniks omasta instrumentistaan. Yks laulaja sitte esitteli Complete Vocal Technicuea (CVT), suomeksi Kokonaisvaltaisen Äänenkäytön Tekniikka. Siitä voit lukea enemmän esim. täällä, mutta tiivistettynä idea ja ajatus on se, että kuka vaan voi oppia laulamaan miten vaan, ääntään rasittamatta, kun vaan tekee töitä sen eteen. Eli kun esim. mä oon aina huokaillut kaikkien "isojen" äänien perään (esim. Adele, Whitney Houston, Alicia Keys jne.) ja ajatellut, että "kun mulla nyt vaan on tällänen pieni ja hentonen ääni", niin CVT:n mukaan mullakin olisi kuitenkin edellytykset laulaa ihan samanlaisesti. Ja ei, en tietenkään kuvittele, että musta tai kenestäkään muustakaan vois tulla Adele, vaikka kävis missä tunneilla. Mutta siis se ajatus, että kaikilla ihmisillä on ihan samat työkalut sisällään, ja kaikilla ainakin periaatteessa on myös samanlaiset mahdollisuudet käyttää niitä, kiehtoo. Tapani mukaan ensimmäiset viikot tuon enkun tunnin jälkeen käytin tietysti pelkästään CVT:hen tutustuessa, otin selvää kaikista mahdollisista opettajista ja kursseista, katsoin joka ikisen YouTube-klipin jne. Tuli sellanen olo, että toi on jopa liian hyvää ollakseen totta, mutta toisaalta se entistä enemmän lisäsi haluani päästä joskus kokeilemaan, miten toi homma käytännössä mun kohdalla toimii.


Ja nyt se sitten vihdoin tapahtuu!


Torstaina tämä plikka ottaa suunnaksi Helsingin, ja siellä CVT-tutustumiskurssin! Varsinaiselle laulukurssille en siis ole menossa, vaan tuolla kurssilla käydään läpi kaikki CVT:n perusperiaatteet, ja ryhmässä päästään myös vähän kokeilemaan niitä. Jos aikaa jää, niin jokainen saa pienen hetken yksilöopetusta. Tuolla toivottavasti näkis hyvin, että onko toi homma mistään kotoisin, ja että onko se todella niin hauskaa ja yksinkertaista, mitä kaikki hehkuttaa. Jos se on kivaa, niin sitten vois miettiä että jatkossakin ehkä kävis noilla tunneilla, mutta jos se taas tuntuukin siltä, ettei se toimi mun kohdalla ollenkaan, niin eipä ainakaan sitte tarvi enää käyttää aikaa noista tunneista haaveiluun. Kuulostaa juuri mulle ja tähän tilanteeseen sopivalta kurssilta!

Tarviiko erikseen mainita, että oon aika innoissani tästä? :) Voi olla että tää kuulostaa jonkun korvaan kovin pieneltä ja yksinkertaiselta asialta, mutta mulle tää on kaikkea muuta. Ja ei, mä en todellakaan kuvittele, että yhden tutustumiskurssin jälkeen (tai koskaan) musta tulis joku supertähti, tiedän, ettei musta ole siihen. Mutta saahan sitä ihmisella harrastuksia olla? :) Tuun sit kyllä raportoimaan kurssin jälkeisistä fiiliksistä, kunhan sinne asti päästään!

Hihiiiiii... :)

8 kommenttia:

 1. Voi että, mielettömän hienoa! Vietä hauska kurssi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, niin munkin mielestä! Kiitos, yritetään! Toivottavasti en jännitä liikaa... :)

   Poista
 2. Jee! =) Ota kaikki irti ja kerro sitten, millasta oli! Mäkin meen nyt kesän aikana muutamalle tunnille Marian vinkkaamana. Ens viikolla eka. Odotan paljon! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti otan. :) Siis cvt-tunneilleko oot menossa? Tampereella? Mä en vielä hetki sitten onnistunu löytään täältä ketään valtuutettua cvt-opettajaa, kerro ihmeessä jos tiedät jonkun! :)

   Poista
  2. Ei, ihan perus laulutunneille vaan =)

   Poista
 3. Kuulostaa mielenkiintoselta! Oon aina aatellu, että ei tämmöselle heikolle ininälle voi tehä mitään, että toisille ei vaan oo suotu sitä Kunnon Ääntä, mutta tuohan antaa toivoa. :D Kerro sitten jos toimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin mäkin aina ajattelin, ennenku kuulin tästä! Innolla odotan, ja taatusti tuun sit raportoimaan! :)

   Poista

kommentit ♥