torstai 18. heinäkuuta 2013

Salmiakki-vadelmajäätelö

Aina joskus sitä tajuaa keksineensä jotain astetta isompaa. No okei, ei välttämättä mitään millä olis vaikutusta muihin ihmisiin tai maailmankaikkeuteen, mutta omaan elämään kylläkin. Oon tänä kesänä tehnyt pariin otteeseen itse jäätelöä, mutta vaikka hyviä onkin olleet, toistaiseksi mikään niistä ei kuitenkaan vielä oo ylittänyt blogikynnystä. Mutta eilen minä tein täydellistä jäätelöä! Niin hyvää, että mun ei välttämättä ikinä enää tarvi ostaa kaupasta jäätelöä, koska toistaiseksi en oo koskaan saanut kaupasta näin hyvää. Ja se on paljon sanottu multa se! Maistoin viikonloppuna ihanaa suklaata, siinä oli valkosuklaaseen laitettu vadelmaa ja salmiakkia. Eilen tajusin, että vitsit, vähänkö siitä sais hyvän makuyhdistelmän jäätelöönkin. Pakko oli tietysti päästä heti kokeileen. Sen valkosuklaan tosin jätin pois, koska arvelin, että tästä tulee muutenkin jo aika makeaa, ja oikeassa olin. Voihan sitä sitten lisätä rouheena vielä valmiin jätskin päälle, jos niin haluaa. Äsken maistettiin ensimmäiset pallot, ja kuten sanottu, tuli aivan ihanaa.


Jäätelön valmistaminen ite ilman jäätelökonetta on yllättävän helppoa. Googleen kun laittaa että "jäätelö ilman jäätelökonetta" tulee monenmoista perusohjetta, joista ite oon toistaiseksi käyttänyt vaan kermajäätelöohjetta. Ohje löytyy jo monesta paikkaa, mutta laitan tän kuitenki nyt itsekin, sillä oon tehnyt vähän pienemmällä ohjeella, kuin mitä noissa netistä löytyvissä lukee.

Vaniljajäätelö:
2 kananmunaa
2 dl kermaa
(n.) 1,3 dl tomusokeria
(n.) 2,6 rkl maun tuovaa nestettä (tässä tapauksessa vettä, mihin sekoitettu vaniljaa. Voi käyttää myös mehua, sulatettua suklaata tms.)
0,5 dl glukoosisiirappia

Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Mittaa tomusokeri keltuaisten joukkoon. Vaahdota omiin kulhoihinsa ensin valkuaiset, sitten keltuaiset ja sokeri, ja viimeiseksi kerma. Kun vaahotat tässä järjestyksessä, sinun ei tarvitse välillä pestä vatkaimia. Yhdistä vaahdot (eli kolme eri vaahtoa), ja sekoita ne nuolijalla tasaiseksi massaksi. Lisää maun tuova neste sekä glukoosisiirappi, sekoita. Siirrä jäätelömassa pakastuksen kestävään astiaan ja laita pakastimeen. Pakastamiseen sopii hyvin esim. Aino-jäätelöpurkki, jos sellainen sattuu kaapista löytymään. Jos käyttää glukoosisiirappia, niin jäätelöä ei tarvitse välillä käydä sekoittelemassa ollenkaan. Ilman glukoosisiirappiakin voi tehdä, mutta siinä tapauksessa kannattaa pakastuksen aikana sekoitella pariin otteeseen, jotta massa jäätyisi vähän tasaisemmin.

Vadelmakastike:
200 g vadelmia
(n.) 66 g sokeria
(n.) 6,5 ml sitruunamehua

Laita ainekset kattilaan. Kiehauta, ja anna kiehua, kunnes seos paksuuntuu siirappimaiseksi. Siivilöi kastike toiseen astiaan tiheän siivilän läpi. Painele vadelmia siivilää vasten esim. lusikalla, jotta saat nestettä irtoamaan mahdollisimman paljon. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

Kun jäätelö on ollut jäätymässä muutaman tunnin, lisää jäätelöastiaan n. puoli pussillista  (tai oman maun mukaan) Turkinpippurirouhetta. Sekoita, jotta saat rouhetta tasaisesti joka puolelle. Lisää vadelmakastike. Kastike kannattaa kaataa jäätelön sekaan ohuena nauhana joka puolelle, ja sitten vain käännellä kevyesti. Näin vadelmakastike ei sekoitu täysin  jäätelömassan sekaan, ja näin ollen pääse maustamaan koko jäätelöä, vaan se jää herkullisiksi hillosattumiksi jäätelön sekaan. Jos taas haluaa nimenomaan vadelmajäätelöä, niin sitten voi tietysti sekoittaa tässä kohtaa enemmänkin. Laita pakastimeen, ja anna jäätyä yön yli. Aamulla pakastimessa odottaa herkkujäätelö valmiina nautittavaksi!



Nopeampi versio tästä olisi esim. vaikka sellainen, että käyttäisi jo jäätelön valmistuksessa maun tuovana nesteenä vadelmamehua, ja sitten jossain vaiheessa lisäisi nuo turkinpippurirouheet. Itse kuitenkin tykkään, että vadelma on nimenomaan tuollaisena hillona seassa. Ja pitää vielä sanoa sekin, että ihan pelkästään tuo vaniljajätskikin on aivan mahdottoman hyvää! Pesee mennentullen kaupan vaniljajätskit. Eli suosittelen kokeilemaan, jos herkkunälkä iskee! Ainut huono puoli on se, ettei tätä pääse syömään heti.. :P

2 kommenttia:

kommentit ♥